In de winter van 2014-2015 was er een afschakelplan voorhanden. Kerncentrales waren in onderhoud of lagen stil ter vervanging van de nucleaire brandstof en konden niet op korte tijd worden opgestart. Om een blackout (= ongecontroleerde en wijdverspreide stroomuitval) te voorkomen werd ons land opgedeeld in 7 zones die om beurt afgeschakeld konden worden. Door de vraag op deze zeer drastische manier te sturen kon een blackout vermeden worden. Gelukkig hoefde het niet zo ver te komen en bleef het licht in het ganse land aan, heel de winter door. Indertijd was er wel wat paniek ontstaan en vond er ook een stormloop plaats op stroomgeneratoren.
Wat met mijn zonnepanelen dan?
In een periode van stroomuitval – een beperkte panne in uw straat, afschakeling van de provincie, of een wijdverspreide blackout – valt de omvormer van uw zonnepalen onmiddellijk uit. Het is dus helaas niet mogelijk om op zonnige momenten gewoon stroom te verbruiken bij een stroompanne. Enerzijds is zou het onveilig zijn om nog spanning op het net te zetten terwijl techniekers van Fluvius onderweg zijn om het probleem te verhelpen (zij verwachten immers een net in spanningsloze toestand), anderzijds is elektriciteit en stroomvoorziening een moeilijke mix waarbij vraag en aanbod op elk moment exact gelijk moeten zijn. Als dit niet het geval is heeft dit zijn weerslag op de spanning en netfrequentie wat uw toestellen kan beschadigen. Een stroompanne van eender welk formaat staat dus meteen gelijk aan afschakeling van de zonnepanelen.
Thuisbatterij met noodstroom
Een thuisbatterij met noodstroomvoorziening kan de oplossing bieden voor een (korte) stroomonderbreking. Als er een ontkoppelingskast geïnstalleerd wordt kan de woning immers worden losgekoppeld van het publieke net. Enerzijds is het dus mogelijk om nog steeds stroom uit de batterij te gebruiken, en anderzijds kunnen de zonnepanelen nog steeds stroom opwekken. Zowel bij een over- als onderaanbod (zon t.o.v. energieverbruik) springt de batterij dan bij om extra stroom te voorzien of juist op te slaan. Afhankelijk van de periode van het jaar kunnen op deze manier meerdere dagen of zelfs weken overbrugd worden.
Kernuitstap in 2025
De kernuitstap staat weer hoog op de agenda. Hierbij staat vooral de energiebevoorrading centraal: zal er genoeg stroom zijn om overal het licht aan te houden? Hoewel sommigen dit probleem willen relativeren, is dit voor anderen een absolute topprioriteit. In november 2021 staat een evaluatie gepland om na te gaan hoe het zit met de bevoorradingszekerheid. Indien nodig is er dus nog even tijd om maatregelen te nemen. Voor wie zelfs enkele uren stroomuitval onoverkomelijk is biedt een thuisbatterij meteen de oplossing. Los daarvan zijn er ook nog vele andere voordelen zoals het gebruik van 100% eigen groene stroom, een besparing op uw factuur en een bijdrage aan de netstabiliteit door pieken op te vangen. Benieuwd wat een batterijsysteem kost? Bekijk meteen uw prijs op maat.