op 14 januari 2021 heeft het grondwettelijk hof uitspraak gedaan over de rechtszaak van de VREG tegen de Vlaamse Overheid. De VREG heeft exclusieve tariefbevoegdheid over de Vlaamse energiemarkt. De Vlaamse regering besliste in 2019 nog over de garantie op 15 jaar terugdraaiende teller, maar dit was niet hun bevoegdheid. Na meerdere negatieve adviezen zetten ze toch door, met alle gevolgen van dien.

Wat betekent dit voor u?

Op alle bruto afname moet een dure prijs betaald worden: namelijk de volledige prijs voor energie, transport, heffingen, distributie, kosten WKK,… Reken op €0,29/kWh.

Voor alle injectie krijgt u een beperkte vergoeding indien u hiervoor een teruglevercontract afsloot. Reken op zo’n 4-6 cent per kWh. Dat is slechts een vijfde van de aankoopprijs! Het wordt snel duidelijk dat zelfconsumptie zeer belangrijk wordt.

Een gemiddeld gezin verbruikt slechts 30% van de geproduceerde energie ogenblikkelijk. De overige 70% wordt eerst geïnjecteerd, en pas later weer afgenomen. Met de vergoeding die u voor deze 70% ontvangt kan u slechts een vijfde van diezelfde stroom terugkopen.

Toevoeging van een thuisbatterij verhoogt de zelfconsumptie op jaarbasis tot gemiddeld 70%. Overdag is er veel minder injectie, en in het donker gebruikt u de zonnestroom van overdag. Handig toch?

Wat met oude installaties?

De politiek mag hier niet licht over gaan, daarvoor zijn er te veel mensen gedupeerd.

Zuhal Demir

Vlaams minister voor energie

Van de 500.000 PV installaties die Vlaanderen rijk was op 31/12/2020 werd bijna 1/5e geïnstalleerd in 2020. Naast de sterk verlaagde prijs voor PV en de vele groepsaankopen was “de terugdraaiende teller” een doorslaggevende factor. Door in 2020 nog een PV installatie te installeren kon dit 15 jaar worden vastgeklikt. Nu blijkt dat dit niet zo is zal de Vlaamse regeren een manier zoeken om de gedupeerden tegemoet te komen. Welke vorm deze tegemoetkoming zal hebben, hoeveel deze zal bedragen, en hoe groot deze zal zijn valt nog af te wachten.