FLEXIO: SLIMME STURING THUISBATTERIJ

Door het afschaffen van de terugdraaiende teller werden in Vlaanderen duizenden thuisbatterijen geplaatst. Helaas zijn er heel veel systemen die slechts 1 iets kunnen: zelfconsumptie. Die worden soms verkocht onder de noemer “slimme thuisbatterij” terwijl het eigenlijk om een zeer basic systeem gaat dat bovendien niet meer aangepast is op de noden van vandaag. Denk maar aan het capaciteitstarief voor wat betreft distributiekosten, of aan een dynamisch tarief voor wat betreft energiekosten.

FlexiO by LifePowr

Reeds sinds 2021 zijn wij fiere partner van LifePowr. We installeerden al meer dan 200 Flexboxen; en bouwen zo mee aan de toekomst van de energietransitie. The future is now, en domme thuisbatterijen moeten we zo veel mogelijk beperken.

FlexiO levert op verschillende vlakken meerwaarde: in de eerste plek voor jou als eindgebruiker, maar ook op maatschappelijk niveau doen we aan meerwaardecreatie via netbalancering. Op die manier houden we de maatschappelijke systeemkosten zo laag mogelijk, creëren we extra ruimte voor hernieuwbare energie en kunnen we volle vaart vooruit met de energietransitie.

Heel concreet spreken we over volgende voordelen:

 • De basis: Zelfconsumptie. Het beperken van kWh-gebaseerde (distributie)kosten.
 • Beperken van uw capaciteitstarief
  • peakshaving via de thuisbatterij & laadpaal
 • Inspelen op dynamisch tarief: elk uur een andere energieprijs die het systeem 1 dag van tevoren kent
 • Voorkomen van aftoppingsverliezen of “clipping” op overgedimensioneerde systemen
 • Slim sturen van uw laadpaal:
  • laden op de zon
  • laden op prijssignalen
  • laden op capaciteitstarief: beperken van uw piekvermogen
 • Balanceringsdiensten: op vraag van de netbeheerder activeren we jouw batterij wanneer die anders onvoldoende opbrengt voor jou. Uiteraard ontvang je hiervoor een vergoeding.

De basis: Zelfconsumptie. Het beperken van kWh-gebaseerde (distributie)kosten

De basiswerking van alle thuisbatterijen is gebaseerd op hetzelfde concept: zelfconsumptie.

Alle energie die je aankoopt – bijvoorbeeld wanneer de zon niet of onvoldoende schijnt – heeft een bepaalde kost; ongeveer 25 à 30cent/kWh. Je betaalt immers niet enkel voor de energie zelf (+/- 12 à 18cent/kWh) maar ook voor transportkosten, distributiekosten, openbare dienstverplichtingen, taksen, btw, enz…

Alle energie die je verkoopt – bijvoorbeeld wanneer de zon schijnt, maar je onvoldoende verbruikt – heeft een bepaalde waarde. Hoeveel dat exact is kan je vinden in uw energiecontract, maar reken ergens op 4 à 8cent/kWh.

Het spreekt dus voor zich dat het nuttig kan zijn om een deel op te slaan: als je elke dag 5kWh kan opslaan om vervolgens elke nacht 5kWh minder terug te kopen, dan win je hiermee +/- €1/dag. Zelfconsumptie heeft een zekere waarde, maar is op zichzelf onvoldoende voor een correct rendement op uw investering.

Op onderstaande afbeelding zien we:

 • Paars: Een (standby)verbruik gedurende de volle 24u op een dag: denk aan de koelkast, wifi, enz.
 • Geel: De zon die er uiteraard enkel is tussen zonsop- en ondergang
 • Rood: hoeveel energie er wordt aangekocht of verkocht: op deze afbeelding is dat de ganse dag helemaal niks.

Beperken van uw capaciteitstarief

Meer info over de berekening & facturatie van het capaciteitstarief vind je op onze blog. Een voorbeeld van de concrete werking zie je hieronder.

FlexiO houdt een reserve aan in uw thuisbatterij: die loopt slechts zelden volledig leeg. Een lege batterij kan immers geen pieken opvangen. FlexiO bepaalt op elk moment dynamisch hoeveel reserve er nodig is bij jou en bij een eventuele piek kan FlexiO die dan  gaan opvangen.

In onderstaande afbeelding zie je:

 • Een groot verbruik: de zwarte lijn toont loads van 4kW, 6,5kW, en kortstondig zelfs meer dan 8kW.
 • De rode lijn is de netaansluiting, de aankoop zeg maar. Die blijft netjes steken op 4kW. Een hoog verbruik leidt dus niet tot een grote aankoop of piek.
 • De batterij legt een reserve aan voordat de piek plaatsvindt, en herstelt zijn reserve na het succesvol vermijden van de piek.

Voor een woning met lager vebruik detecteert FlexiO automatisch dat 2,5kW een haalbaar target is. (onderste afbeelding)

Inspelen op dynamisch tarief

Een uitgebreide uitleg over dynamische tarieven vind je op onze blog. Toch even heel kort: bij een vast of variabel contract veranderen uw aan- en verkoopprijs slechts 1 keer per maand, kwartaal of jaar. Bij een dynamisch contract zijn die prijzen élk uur anders, en die prijzen kennen we steeds om 13u voor de dag nadien.

Klassieke tarieven bevatten een soort van comfortpremie. Als klant ben je gerust, maar je betaalt wel wat extra. Met een dynamisch tarief betaal je die comfortpremie niet, en de thuisbatterij vangt automatisch alles voor je op. Bij goedkope prijzen koopt de batterij bij, op dure uren ontwijken we aankoop, of forceren we zelfs verkoop. Uiteraard gaat dit alles volledig automatisch; en houden we ook rekening met weersvoorspellingen, en uw typische verbruik. Alles wordt gestuurd met geavanceerde algoritmes en een vleugje AI.

Op onderstaande afbeeldingen zien we het volautomatische gedrag van een van onze systemen op 5 april 2023:

 • Van 7:00 tot 7:59 is het duurste uur van de dag: 21cent/kWh: De thuisbatterij wordt automatisch geleegd, en u ontvangt de hoofdprijs: €1 voor slechts 5kWh.
 • Van 8:00 tot 11:59 zijn de verkoopprijzen acceptabel: Alle zon wordt dus verkocht tegen een rpijs van 18,6cent à 12cent. De thuisbatterij blijft in deze periode zo goed als leeg.
 • Van 12:00 tot 13:59 zijn de prijzen op hun laagst; slechts 11cent. Voor die prijs willen we niet verkopen, dus slaan we de zon op in de thuisbatterij – die we bewust leeg gehouden hebben tot dit moment.
 • Vanaf 14u zit de thuisbatterij vol en wordt alle resterende zon verkocht, maar inmiddels weer tegen betere prijzen
 • Van 19:00 tot 19:59 geldt weer de hoofdprijs: 20ct/kWh. Het systeem heeft berekend dat we – in functie van het gemiddelde verbruik – wel 5kWh kunnen missen en dus verkopen we weer tegen topprijzen.

Voorkomen van aftoppingsverliezen of “clipping”

Hoe meer opbrengst, hoe beter! Maar helaas zijn er ook bepaalde beperkingen waar we ons moeten aan houden. Op een monofasige aansluiting mogen we maximaal 5kVA aan omvormers koppelen. Bij driefasige woningen mag dit tot 10kVA zijn. Afhankelijk van fiscaal beleid wordt dit begin 2024 mogelijk opgetrokken tot 25kVA voor particulieren; driefasige aansluiting is vereist.

De hoeveelheid panelen is echter niet gelimiteerd. Zo is het perfect denkbaar om 10kWp aan panelen te koppelen op een 5kVA omvormer, of zelfs 20kWp aan panelen op een omvormer van 10kVA. In de winter halen de panelen doorgaans niet meer dan 40% van hun rendement: 20kWp aan panelen levert zelden meer dan 8kW aan vermogen: een omvormer van 10kVA vormt dan geen beperking. In de zomer is de situatie compleet anders. Leveren de panelen dan 80% rendement, dan komen we uit op 16kW, en de omvormer van 10kVA topt dan de (potentiële) opbrengst af op 10kW. Spijtig!

Een slim gestuurde batterij houdt rekening met de weersvoorspellingen. Verwachten we meer instraling dan het nominale vermogen van de omvormer? Dan vangen we die piek op met de thuisbatterij. We houden ze zo lang mogelijk leeg, en profiteren van een maximale opbrengst.

Op onderstaande afbeelding zien we een installatie met 9kWp aan panelen op een omvormer van 5kVA. De parabool is mooi rond, omdat we de batterij tijdig geleegd hebben: nog voordat de zon boven de 5kW uitkwam.

Slim sturen van uw laadpaal

De laadpaal is een van de allegrootste verbruikers in de meeste woningen. Het slim aansturen van de laadsessies is dus cruciaal. Niet alleen voor uw factuur, maar ook op maatschappelijk niveau vallen hiermee gigantische winsten te behalen. We hoeven heus niet elke straat open te breken om de energietransitie te laten slagen. Enkel hier en daar wat slimmer omspringen met de laadsessies.

EV’s zijn niet het probleem, ze zijn de oplossing.

FlexiO bevat meerdere logica waar je als eindklant uw voorkeur mee kan uiten. Denk aan laden op het tempo van de zon, laden ifv uw capaciteitstarief, laden ifv dynamisch tarief, enz.

Uiteraard voorzien we nog steeds in automatische verrekening met de werkgever indien nodig.

Balanceringsdiensten

De energietransitie brengt uitdagingen met zich mee. Hierbij is het van cruciaal belang dat het elektriciteitsnet continu in evenwicht is: vraag en aanbod moeten op elke seconde exact aan elkaar gelijk zijn.

Hoe meer hernieuwbare energie in het elektriciteitssysteem komt, hoe meer we ons moeten voorzien op die fluctuaties. Batterij zijn hierbij dé oplossing. 100% van de tijd verbonden, en stuurbaar.

Soms zijn er kleine onevenwichten, bij voorbeeld bij een stroompanne in een groot bedrijf (denk aan de zware industrie) en soms zijn er zeer grote onevenwichten. Denk aan een storing bij een kerncentrale – iets wat twee keer voorkwam eind 2022 bijvoorbeeld.

Onze batterijen staan steeds paraat om te helpen. Uiteraard wordt je hiervoor vergoed als eigenaar van het systeem. Reken voor een omvormer van 5kW op ongeveer €250 meerwaarde per jaar.

Flexbox: kostprijs installatie

 

 • Levering en installatie (WVL)
 • Klein toebehoren inbegrepen
 • Topservice van Solar Batteries
 • Support van LifePowr
 • Automaische uitbetaling van balaceringsvergoeding
 • Abonnement: €10/maand
 • Aankoopprijs: €400 (incl. 6% btw)

Bekijk hier onze technische fiches: