Groepkoop vs maatwerk: Waarom we bij Solar Batteries niet de goedkoopste zijn.
Iedereen kent de uitspraak “goedkoop is meestal duurkoop”. Een lage prijs bekomen is niet moeilijk, maar het kan niet de bedoeling zijn dat de kwaliteit daardoor ondermaats wordt. Gelet op onze sector, die niet alleen uit producten bestaat, maar vooral uit installatie, is het des te belangrijker om “kwaliteit” tweeledig te beoordelen. Enerzijds heb je de kwaliteit van de aangeleverde producten, en anderzijds heb je de kwaliteit van het installatiewerk zelf. Een zorgvuldige uitvoering, netheid, enzoverder. Dat maakt het heel erg moeilijk om een correcte vergelijking te kunnen maken. Je weet immers heel goed welke producten je aangeleverd krijgt, maar hoe die geïnstalleerd worden weet je meestal pas achteraf.
We lichten een aantal zichtbare en minder zichtbare aspecten uit, die wel bijdragen aan hoe een kwalitatieve installatie er hoort uit te zien.
Kabeldoorvoer
Iedereen weet dat de kabels van de panelen op het dak ergens naar binnen moeten. Maar hoe doen we dat precies?
Het liefst doen we dat onzichtbaar, maar in elk geval waterdicht. Hieronder vind je enkele foto’s van een doorvoer onder de dakpannen. Dit kan op een zorgvuldige manier gebeuren: met een buisje door het onderdak, afgedicht met bouwtape of silicone en een nette kabelbescherming tussen de dakpannen.
We zien echter ook hoe het niet hoort: een groot gat in het onderdak; compleet beschadigd dus.
Aarding
Dat zonnepanelen elekticiteit maken wist je al, en dat elektriciteit gevaarlijk kan zijn ook. Een van die gevaren is dat er een “lek” kan ontstaan. De stroom kan dan als het ware ontsnappen uit de kring. Als er in een string 1 lek ontstaat dan hoeft dat niet meteen gevaarlijk te zijn, maar van zodra je een tweede lek hebt op een andere plaats kan de situatie snel escaleren. Daarom is het belangrijk om élk lek te detecteren en op te lossen.
Elke moderne omvormer kan zelf lekken detecteren, maar om dat te kunnen is het wel van groot belang dat de panelen correct geaard zijn. Enkel dan ben je zeker van een goede lekdetectie. Daarnaast is het ook belangrijk dat de frames van de panelen niet onder spanning staan. Mocht je die panelen aanraken dan kunnen de gevolgen op hoogte snel fataal zijn. Het is dus heel belangrijk dat alle panelen geaard zijn. Dat is niet moeilijk, maar toch gaat het hier heel vaak fout. Vaak is er slechts 1 rij geaard hoewel er meerdere rijen op het dak liggen. Soms is de aarding niet deugdelijk bevestigd en kwam die los, soms zijn enkel delen van de constructie geaard (zoals winddeflectoren) maar niet de panelen zelf. We hebben zelfs al gezien dat de keurder bewust misleid werd door een klein stukje geel-goene draad in de buis richting het dak te plaatsen. Die kabel was niet lang genoeg om op het dak uit te komen; maar gaf wel de illusie dat er een aarding naar het dak vertrok. Het frame van de panelen doorboren is niet de juiste manier om een correcte vereffening te bekomen 🙃
In de woning dient de aardingsdraad op een correcte plek te worden aangesloten in de zekeringskast, of op de aardingsonderbreker. Tip: een gasmeter is niet de juiste plek om uw verbinding te maken…
Enkele foto’s hieronder.
Kabelzorg
Kabels, het kan snel een ganse warboel worden. nochtans hoeft dat niet noodzakelijk zo te zijn. Met de juiste zorg en tools kan alles ook heel ordelijk, veilig en duurzaam gebeuren. Geen snelbinders die afsterven of niet tegen hitte kunnen, maar roestvrije stalen klemmetjes die de tand des tijds weerstaan.
Zowel bij hellend dak als plat dak is een goede kabelzorg aanbevolen. Connectoren liggen niet te kletteren bij storm, en isolatiefouten komen ook bijna nooit voor omdat de connectoren nu eenmaal niet in een plasje liggen maar netjes ophangen.
Vaker wel dan niet ziet het er zo uit:
Algemene afwerking
“Onze panelen zijn full black”. Dan ben je meteen overtuigd, en je verwacht niet dat je dan de vraag moet stellen of de gebruikte klemmen ook zwart gaan zijn. Of de rails netjes op maat ingekort gaan worden, of ze het afval uit de goot zullen halen, enzoverder.
Een dakpan gebroken? Kan gebeuren, jammer! We komen dat ook wel eens tegen, maar dan plaatsen we de nieuwe dakpannen – die niet dezelfde kleur hebben omwille van jarenlange verwering – wel op een onzichtbare plek achter de panelen. Zo heeft jouw dak nog steeds een strakke uitstraling na onze komst. We plaatsen alle pannen ook netjes terug recht, zie jij waar de monteurs gelopen hebben op onderstaande foto?
Een keer kwamen we zelf op een dak waar heel wat materialen – een jaar na oplevering – nog in verpakking op het dak lagen. We verzinnen het niet! 😃
We zitten in een fantastische markt. We bouwen hier echt aan de toekomst, en dat doen we met honderden gemotiveerde en getalenteerde installateurs. Ben je offertes aan het vergelijken? Top! Hou zeker rekening met de aangeboden materialen en garanties, maar kijk ook naar de kwaliteit van installatie; die is namelijk minstens even belangrijk.