Wat is een thuisbatterij?

Heeft u al zonnepanelen? Super! Dan heeft u allicht al vaak uw meter achteruit zien draaien. Als er door uw zonnepanelen meer energie wordt opgewekt dan er verbruikt wordt moet dat overschot ergens heen, en daardoor draait uw teller achteruit. Helaas verbruiken we de meeste stroom ’s morgens en ’s avonds, terwijl de zon net het felst schijnt op de middag. Van je zonne-energie kan je op deze manier slechts een beperkte hoeveelheid zelf gebruiken.

Bij een thuisbatterij horen – naast de batterij zelf uiteraard – nog een aantal andere apparaten. Eentje daarvan is de modbus. Dit is een klein apparaatje dat in de zekeringskast geïnstalleerd wordt, vlak na de hoofdschakelaar. Net zoals de meter van Fluvius meet deze modbus hoeveel stroom er de woning binnenkomt via het net, of de woning juist weer verlaat. Dit zorgt voor een digitaal signaal tot aan de hybride omvormer zodat deze weet of er stroom nodig is, of er net “te veel” geproduceerd wordt. Die zal dan de thuisbatterij op- of ontladen met als doel om het publieke stroomnet zo weinig mogelijk te gebruiken.

Zo geniet u zelfs in het donker van uw eigen zonne-energie! Omdat u met deze installatie het net ontlast vervalt het prosumententarief als u voor de nieuwe tariefstructuur kiest. Daarnaast is ook een premie voorzien van de Vlaamse overheid.

Een standaard installatie heeft u – na aftrek van de premie – al voor zo’n 3500 euro. Wilt u extra batterijen, of opties zoals noodstroom? Ook dat is een mogelijkheid. Zo blijft het licht bij u altijd branden, zelfs tijdens een stroompanne.

Kies uw opties, en ontvang meteen een prijsindicatie voor uw thuisbatterij.
Bent u weldra ook energie-onafhankelijk? Tot gauw!