Een terechte vraag, in de winter is er immers veel minder zon dan anders. Toch kan de batterij zelfs in de winter ook haar nut bewijzen, en dat omwille van meerdere redenen. Onze energiemarkt is in volle verandering, ook wel de energietransitie genoemd. Thuisbatterijen worden in de toekomst onmisbaar om onze netten stabiel te houden. In de winter kan je al onmiddellijk voordeel behalen met een tweevoudig uurtarief. En met een enkelvoudig uurtarief draagt een thuisbatterij vanaf 2022 ook bij aan een lagere factuur.

Tweevoudig uurtarief – onmiddellijk voordeel

Tijdens de periodes van nachttarief is de stroom goedkoper, dat weet iedereen. Maar hoe zit dat nu juist in elkaar? Onze stroomfactuur bestaat grofweg uit 3 componenten: de stroomprijs, distributienettarieven, en heffingen. De heffingen hebben dag en nacht dezelfde kostprijs, maar stroom- en nettarieven zijn goedkoper tijdens de nachtelijke uren. Het prijsverschil bedraagt ongeveer zo’n 7 cent per kWh.

Eens de dagen korter worden raakt de batterij niet meer volladen door de zon. U kan ze dan zelf bijladen via het net op nachttarief. Zo gebruikt u overdag stroom op nachttarief van de voorgaande nacht. Als u per winter 1000kWh kunt uitsparen op uw dagteller scheelt dat toch zo’n €70. Het heeft uiteraard geen zin om enkel en alleen hiervoor een thuisbatterij te installeren. Eens ze er staat is het wel een leuke extra bovenop de voordelen van de zomer.

Een tweevoudig uurtarief is enkel interessant voor installaties die onvoldoende opbrengen om op jaarbasis het volledige verbruik te dekken. De terugdraaiende teller (ook in de nieuwe tariefstructuur) werkt immers voor elk telwerk apart. Een dagteller van -1000kWh kan met andere woorden de nachtteller van +1000kWh niet compenseren.

Enkelvoudig uurtarief – besparing in 2022

Installaties die goed gedimensioneerd zijn werken best op een enkelvoudig uurtarief. Het nachtelijke verbruik kan dan immers gecompenseerd worden door de zon. Alle tarieven zijn dan 24/7 dezelfde, en nachtelijk opladen heeft geen rechtstreekse impact per verbruikte kWh. Vanaf 2022 wijzigt de tariefstructuur opnieuw, en wordt er een extra component toegevoegd om rekening mee te houden: Piektarieven.

In de zomer laadt de batterij overdag op, en voorziet dan alle stroom om ’s avonds te koken. Oven, microgolf, fornuis,… zelfs de frietketel kan geen piek veroorzaken dankzij de batterij. In de winter ligt dit anders. Er is weinig productie overdag, het is vroeg donker, en de batterij kan al leeg zijn voordat u begint met koken. Zonder extra aanpassingen zal u dus op verschillende maanden per jaar een piek veroorzaken boven 2,5kW (minimale facturatie). Lees ook: Wat is het verschil tussen kW & kWh?

Het is echter ook mogelijk om uw batterij in 2 periodes te laten opladen aan laag vermogen om zo pieken te vermijden. Tussen 1u en 5u kan u aan 1kW opladen en zo 4kWh opslaan. Meer dan voldoende om ’s morgen koffie te maken, een elektrische bijverwarming te voeden, en alle andere verbruikers (verlichting, nog snel een laptop laden,..) tegelijk van stroom te voorzien zonder een piek te veroorzaken op het net.

Hetzelfde geldt tussen bvb. 11u en 16u. Terwijl er niemand thuis is kan er aan laag vermogen (1kW) stroom opgeslagen worden, en ’s avonds verbruikt om te koken zonder piek.

Volgens de VREG heeft een gemiddeld gezin een jaarpiek (gemiddelde van 12 maandpieken op kwartierbasis) van 3,15kW. Voor een groot gezin is dit uiteraard meer. Dankzij een slimme instelling kan dit eenvoudig onder 2,5kW beperkt worden. Goed voor een bijkomende besparing van ongeveer €50/kW.

Kernuitstap en energiebevoorrading

Herinnert u zich nog het afschakelplan? Door een combinatie van onderhoudswerkzaamheden en de onverwachte stillegging van de “scheurtjesreactoren” moesten we de winter van 2018 doorkomen met slechts 1 actieve kerncentrale. De verkoop van generatoren piekte. Het grootste probleem was ook toen niet de totaal benodigde energie per dag, maar vooral de pieken aan verbruik in de avond. Het afschakelplan moest een oplossing bieden tegen een blackout: een onvoorziene uitval van het ganse stroomnet. Met een thuisbatterij kan een periode van enkele uren perfect overbrugd worden – ook in de winter. Het idee blijft telkens hetzelfde: aan laag vermogen opladen wanneer dit mogelijk is, en aan hoog vermogen terug verbruiken wanneer nodig.

Is het dan wel de moeite?

Voorgaande redenen zijn leuke extra’s, mooi meegenomen als je al een installatie hebt. Maar elk afzonderlijk kunnen ze de aanschaf van een thuisbatterij niet verantwoorden. Het grootste voordeel wordt behaald van april tot oktober, maar ook in de winter blijft de batterij zijn nut bewijzen. Benieuwd wat dit voor u kan betekenen? Bekijk het hier, of neem even contact met ons