“Als er een stroompanne is kan je gewoon verder met de energie van je zonnepanelen, toch?” Helaas niet. Bij stroomuitval schakelt de omvormer – in een standaard installatie zonder batterij – uit en stop je met het produceren van energie, en dat is maar goed ook. Hiervoor zijn verschillende redenen.

Vraag en aanbod van stroom moeten altijd, op eender welk moment, exact gelijk zijn. Op het stroomnet van ons ganse land zorgen de aanbieders via allerhande hulpmiddelen ervoor dat dat steeds het geval is. In een micronet zoals bij ons thuis is het niet mogelijk om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Als de zon plots feller schijnt kan het overschot aan stroom nergens heen, en dat zou serieuze gevolgen hebben voor de apparaten die aangesloten zijn op het net. Verbruiken we meer dan onze zonnepanelen kunnen leveren dan loopt het uiteraard ook fout.

Daarnaast is er ook nog een belangrijke veiligheidsreden ook. Bij een stroompanne komen techniekers ter plaatse die de stroompanne moeten verhelpen. Het uitgangspunt bij deze interventie is dan ook dat er op de kabels geen spanning aanwezig is – er is immers een stroompanne. Voor de veiligheid van de techniekers die een stroompanne moeten verhelpen is het dus ook noodzakelijk dat ze kunnen vertrouwen op een spanningsloze toestand.

Thuisbatterijen en noodstroom

Na installatie van een thuisbatterij is de situatie uiteraard helemaal anders. Als er een stroomuitval gedetecteerd wordt neemt de thuisbatterij de taak van het net in no-time over. Een (beperkte) groep verbruikers wordt losgekoppeld van het publieke stroomnet en de thuisbatterij voorziet die van stroom. Dankzij een slimme schakeling komt er geen stroom op het publieke net terecht, en kunnen de techniekers rustig verder werken terwijl u van een warme kop koffie kunt genieten.

De batterij en zonnepanelen kunnen ook nog steeds met elkaar communiceren waardoor het nog steeds mogelijk is om – dankzij de batterij – stroom te produceren. Zo kan je dus niet enkel genieten van de stroom die al in uw batterij zat voor de stroompanne, maar ook van alle stroom die je blijft produceren.

Benieuwd naar onze batterijopslag? Bekijk het hier.